Василиева св. литургия и молебен за новата 2022 година бяха отслужени в Патриаршеската катедрала

Начало / Новини / Василиева св. литургия и молебен за новата 2022 година бяха отслужени в Патриаршеската катедрала

„Да се избавим през тази настъпваща година и през всички дни на живота ни от глад, пагуба, земетръс, потоп, огън, меч, нашествие на другороднци и междуосободни войни, от всяка смъртосна рана, скръб и нужда“, за това се моли Църквата в началото на новата 2022 г. 

По повод Господския празник Обрезание Господне и празника на св. Василий Велики в ПКСХП „Св. Александър Невски“ бе отслужена тържествена Василиева св. Литургия, възглавена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение с Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, ставр. ик. Костадин Гаврилов, йером. Никодим, прот. Антоний Милушев, протодякон Александър Нешев и дякон Слави Спасов.

След Божествената литургия бе отслужен и тържествен молебен за настъпването на новата година, в който митрополит Антоний и съслужаващите духовници се помолиха новата 2022 г. да бъде мирна и здрава, а страната ни да бъде избавена от всяко зло. В края на молебена Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний прочете и обръщението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, в което се казва: „Нека влезем в Новата 2022-ра година с тези мисли и с тези истини, защото само по този начин, само в строго следване на Божия замисъл за човека ще успеем да променим и себе си, и нашия свят, принасяйки го на Бога в цялата божествена красота, с която той е бил замислен и сътворен. Нашето преображение, което очакваме в неговата пълнота в перспективата на Царството Божие, започва още оттук – от нашите решения и действия, на тази земя, от начина, по който се отнасяме към дара на живота, от благодарността и умереността ни във всичко, имащо отношение към нашия собствен живот, към живота на цялото човечество и въобще към живота на земята във всичките му форми“.

Изпято бе и многолетствие за Българския патриарх Неофит, Св. Синод, както и за всички празнуващи днес.

Текст и снимки: Ангел Карадаков