Тържествена св. Литургия и молебен по повод 24 май – Денят на българската просвета и култура

Начало / Новини / Тържествена св. Литургия и молебен по повод 24 май – Денят на българската просвета и култура

Празничният 24 май тази година започна със св. Литургия, която бе отслужена от Техни Преосвещенства Мелнишкия епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод и Белоградчишки епископ Поликарп, а в съслужение с тях бяха архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, ик. Николай Георгиев, началник на Отдел „Връзки с обществеността“ при Св. Синод, храмовото духовенство, столични свещеници и дякони, водени от протодякон Иван Петков.

Песнопенията бяха изпълнени от смесения хор при Патриаршеската катедрала, под диригенството на протопсалт доц. Димитър Димитров.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит взе молитвено участие в св. Литургия, а след това отслужи тържествен молебен по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

В молитвеното последование, освен присъстващите духовници, се присъединиха и архим. Васиан Змеев – предстоятел на Руското подворие „Св. Николай Мирликийски“ на Московския и на цяла Русия патриарх в София, ик. Нелуц Опря, представител на Румънския патриарх у нас, храмовото духовенство и столични свещеници.

В края на молебена Негово Светейшество се обърна със слово по повод празника, в което каза: „Светлият празник на нашата просвета и култура и на славянската писменост отново ни събира, за да изразим вечна благодарност и признателност към светите братя Кирил и Методий, които в съдбовни за народа ни дни и години изнамериха азбука и положиха началото на писменост, пребъдваща и до днес и определяща духовния и културен облик на православна България. Свеждаме глави пред светлите им образи, като отдаваме синовна почит към тях и тяхното духовно-просветно и църковно-строително дело, което пребъдва и сега, радвайки се на Божията благодатна помощ и на вековна приемственост, която продължава и днес, в плодовете от благословения труд на всички неуморни дейци на българската и славянска писменост и култура“.

В края на молитвеното последование бе изпято и многолетие за българския народ. Молебенът бе излъчен и на живо в официалната страница на Св. Синод във Facebook.

https://www.facebook.com/1832220050379133/videos/1137172483300177/