Тържествена св. Литургия по повод Рождество Христово в ПКСХП „Св. Александър Невски“

Начало / Новини / Тържествена св. Литургия по повод Рождество Христово в ПКСХП „Св. Александър Невски“

В деня, когато цялата Църква се радва и тържествено възвестява, че между нас човеците се е родил Синът Божий, в Патриаршеския катедрален храм-паметник „Св. Александър Невски” стотици православни християни, почетоха родилия се Богомладенец. Рождественската св. Литургия бе възглавена от първойерарха на БПЦ-БП Негово Светейшество патриарх Неофит. В съслужение с него бяха Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод и председател на Църковното настоятелство при Патриаршеската катедрала, Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, прот. Николай Георгиев, нач. Отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод, храмовото духовенство и столично свещенство.

Молитвено участие в тържественото богослужение взе и президентът на Р България Румен Радев. След прочитането на евангелското четиво, което разказа за родилия се Богомладенец, Мелнишки епископ Герасим прочете Патриаршеското и Синодално Рождественско послание, а след това президентът Румен Радев взе благословение от Негово Светейшество.

Множество православни християни се причастиха и така се приобщиха с Тялото и Кръвта Христови. В края на богослужението Светейшият ни патриарх поздрави и благослови всички събрали се в храма.

Богослужението бе предавано директно по БНТ1.

 

Текст и снимки: Ангел Карадаков