Тържествено бе отбелязана шестата година от интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит

Тържествено бе отбелязана шестата година от интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит
  25.02.2019 15:41

С тържествена архиерейска св. литургия бе отбелязана шестата годишнина от интронизацията и избора на Светейшия патриарх Неофит за предстоятел на родната ни поместна православна църква.

Тайнството Евхаристия бе предстоявано от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, а в съслужение с него бяха Техни Високопреосвещенства Неврокопски митрополит Серафим, Врачански митрополит Григорий, Видински митрополит Даниил и Техни Преосвещенства Мелнишки епископ Герасим, гл. секретар на Св. Синод, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, Знеполски епископ Арсений, викарий на Пловдивския митрополит и Константийски епископ Яков, втори викарий на Пловдивския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска епархия, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, десетки столични свещеници и дякони. На богослужението участие взеха и йеромонасите Натанаил и Йосиф от епархията ни в САЩ, Канада и Австралия.

По време на причастния канон проповед за Неделя на Блудния син произнесе ик. Кирил Попов, а след това Светейшият патриарх Неофит бе поздравен с песнопения от Камерен ансамбъл „Йоан Кукузел“ с диригент Кристиян Попов. Някои от изпълнените песнопения са композирани от самия патриарх Неофит.

„На днешния ден – 24 февруари, преди шест години, тук в този благолепен храм възкликнахме три пъти „Достоен“! и поздравихме новия предстоятел на родната ни Българска православна църква – Негово Светейшество Неофит патриарх Български и митрополит Софийски. Всички си спомняме онова чувство на радост и на душевна лекота, с които бяха преизпълнени сърцата на всички. Ясната увереност, че сам Св. Дух в този ден, направляваше нашата родна църква, за да вземе тя най-правилното решение и да направи най-добрия избор… На днешния ден преди шест години Св. Дух насочи сърцата ни към Русенския митрополит Неофит и не трябва да спираме да благодарим на Бога за това, че насочи избора ни към архиерея, от когото нашата Църква има най-голяма нужда… Преди шест години родната ни Църква избра човек, който притежава смирение, търпение и смелост. В днешните времена, в които егоизмът, гордостта и алчността заплашват да разрушат основите на обществото, Църквата нрябва да дава пример за смирение. Негово Светейшество патриарх Неофит непрекъснато ни дава пример за смирение и ние трябва да му благодарим…“, каза в словото си митрополит Николай. Той допълни още, че макар и малка Българската църква е църква на светите братя Кирил и Методий, на св. цар Борис, на светите Климент, Наум и Ангеларий, на св. цар. Петър и на св. Йоан Рилски Чудотворец.

От името на Св. Синод на БПЦ-БП митрополит Николай подари посох на Българския патриарх Неофит, като символ на неговото архипастирско служение. От името на епархийското ръководство на Софийска епархия Белоградчишкият епископ Поликарп също поздрави Светейшия предстоятел на родната ни църква, като му пожела бодрост, сили и здраве.

„В днешния ден, когато се изпълват шест години от началото на патриаршеското ми служение, благодаря за подкрепата и любовта на събратята митрополити от Светия Синод на светата ни Църква, на освещения клир от поверената ми епархия и на целия Божи народ в диоцеза на Православната ни църква, отечески молитствам за всекиго от вас и за цялата ни Църква – за нейното мирно настояще и богоблагословено бъдеще, за още много и благодатни успехи в делото на благовестието, за доброто и благопреуспяването ни в пътя на Божията правда и още по-големия духовен възход в следване на оставените ни от нашите предшественици образци. Особено благодаря и на държавната и на общинската власт по места, за доброто и общополезно сътрудничество, което се надявам да продължи и занапред, защото делото на Църквата е наше общо дело и успехите на Църквата ни са успехи и на цялото наше свидно Отечество“, каза в своето слово Негово Светейшество патриарх Неофит.

Текст, снимки и видео: Ангел Карадаков
Видео от интронизацията: Любомир Върбанов