Архиерейска св. Литургия за празника Преображение Господне в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски"

Архиерейска св. Литургия за празника Преображение Господне в Патриаршеската катедрала \
  06.08.2022 11:25

"Преобразил Си се на планината, Христе Боже, като Си показал на Твоите ученици славата Си, доколкото можеха, да възсияе и над нас, грешниците, Твоята присносъща светлина с молитвите на Богородица, Светодателю, слава на Теб", пее Църквата на празника Преображение Господне.

По повод Господския празник бе отслужена архиерейска св. Литургия в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Св. Литургия възглави Негово Преосвещенство Мелнишкият епископ Герасим, който съслужи с прот. Антоний Милушев и протодякон Александър Нешев. 

По време на причастния канон бе прочетено и обръщението на предстоятеля на Българската църква по повод празника, в което се казва: "С неизмеримата дълбочина на своето богословско съдържание и с огромната сила на духовното си послание празникът на Преображението ни позволява поне за малко да се откъснем от плена на тревожността и отчаянието, и ни напомня за пореден път най-същественото от спасителната ни вяра – Божият промисъл и замисъл за нас и нашето съществуване, крайната цел на живота ни, която е личното преобразяване на всекиго от нас и достигането до богоподобие и вечен живот. Преображението Господне, което днес честваме с най-чиста духовна радост, ни подсеща отново за онова, което Сам Господ иска да бъде и личната съдба на всекиго от нас. „Аз дойдох – свидетелства Спасителят, за да имат живот, и да имат в изобилие“ (Иоан 10:10). „Син Човеческий дойде да подири и да спаси погиналото“ (Лука 19:10). Да възстанови падналия образ и да ни помогне да достигнем и пълнотата на подобието, „пълната възраст на Христовото съвършенство“ (Еф. 4:13)". Цялото слово на патриарх Неофит може да прочетете тук.

В края на богослужението, по традиция, бе благословен гроздов плод, изпято бе и многолетствие за всички празнуващи днес.